Bypakke Grenland er en pakke av tiltak som skal bidra til at det blir triveligere i Grenland. Det skal bli enklere og tryggere å sykle og gå, det skal bli enklere å ta bussen, trafikken skal bli tryggere og mer effektiv, og bymiljøet skal bli bedre. Alle tiltakene skal også bidra til at klimautslippene våre reduseres.
Mål
- I byområdene skal klimautslipp, kø, luftforurensing og støy reduseres gjennom effektiv arealbruk og ved at veksten i persontransporten i byområdet skal tas med kollektiv, gange og sykkel (nullvekstmålet).
- Bypakka skal bidra til at Grenland blir et attraktivt sted å bo med levende bysentra og gode transportløsninger.
- Bypakke Grenland skal bidra til å gjøre regionen attraktiv for et mangfoldig næringsliv og høykompetent arbeidskraft.
Belønningsordningen
Grenland har mottatt belønningsmidler fra staten siden 2014. Belønningsmidlene skal brukes på tiltak som gjør det enklere å gå, sykle og reise kollektivt. Fra 2014 til 2020 har Grenland mottatt 490 millioner kroner i belønningsmidler. For perioden 2021-2024 er det inngått en ny avtale på rundt 330 millioner til byområdet for de fire årene (2021 kroner).
I Grenland brukes en stor del av belønningsmidlene på «bussløftet» som sikrer rimelige busskort og hyppige bussavganger. I tillegg bygger vi nye gang- og sykkelveier, fortau, snarveier og andre bymiljøtiltak.
Handlingsprogram og tiltak
Bypakka består av mer enn 50 konkrete tiltak for bedre og tryggere veier, bedre og flere gang- og sykkelveier, bedre kollektivtilbud og bymiljø. I tillegg kommer over hundre tiltak finansiert av belønningsmidler. Mange prosjekter er gjennomført allerede.
Gjennomførte prosjekter i Skien
- Fortau i Øvregate (2016)
- Gang- og sykkelvei i Bedriftsvegen (2017).
- Fortau og gang- og sykkelvei langs Håvundvegen (2017)
- Ny vei fra Skjelbredstrand til Skyggestein som erstatter Brekkasvingene (2018)
- Fortau langs Klyvevegen (2018)
- Fortau i Prinsessegata (2018)
- Forbedret fremkommelighet i rundkjøringen ved Menstadbrua vest (2019)
- Sammenhengende gang- og sykkelvei fra Mælagata via Amtmand Aallsgate og Gjerpensgate til jernbanestasjonen og omlegging av fylkesvei 44 (2019)
- Fortau i Gregorius Dagssonsgate
- Universelt utformet gangareal ved Fiskeslepet i sentrum (2019)
- Landmannstorget - nytt kollektivknutepunkt og park (2020)
- Utbedring av krysset ved avkjøringen til Raset og fortau ned til Goberg (2020)
- Etablert Hjertesone ved Stigeråsen barneskole (2020)
- Trygge sykkelparkeringsplasser i sykkelhotell på Landmannstorget og sykkelbokser på togstasjonen og i Skien fritidspark (2020 og 2021).
- Nytt fortau i Gulsetvegen (2021)
- Meensvegen – nytt fortau fra fylkesvei 32 til Menstad ungdomsskole (2021)
- Universelt utformede holdeplasser i Gregorius Dagssonsgate (2021)
- Snarveger er rustet opp
- Sykkelparkering ved alle grunnskoler, idrettsanlegg og flere steder i sentrum
En fullstendig liste over tiltakene som skal gjennomføres i regionen med planlagt fremdrift finner du i Handlingsprogrammet 2019-2022.
I Skien skal blant annet disse prosjektene gjennomføres framover
Moflata: Telemarksvegen - Bjørntvedtvegen (riksveg 36/fylkesveg 59/fylkesveg 357). Området har mye trafikk fordi det både er gjennomgangstrafikk og fordi det er store målpunkt med arbeidsplasser og besøkende, som Sykehuset og Fritidsparken. Det jobbes med å finne løsninger på utfordringene for buss, myke trafikanter og næringstrafikk. Les mer om prosjektet
Ny gang- og sykkelbru mellom Klosterøya og Smieøya. Og en universelt utformet gang- og sykkelforbindelse fra Smieøya opp til fylkesveien.
Et mer trafikksikkert og attraktivt byrom i Bryggeparken. Langbrygga skal bygges om til gågate.
Kverndalen og Torggata skal rustes opp.
Nytt togstopp i sentrum. Les mer om prosjektet
Sammenhengende turvei langs østsiden av elva mellom Skien og Porsgrunn. Eksisterende turvei-traséer skal utbedres og nye strekninger skal opparbeides.