Mobilen har blitt hjemmetjenestens trygge verktøy i møte med innbyggerne våre.
- Digitale løsninger forenkler hverdagen vår og gjør at vi kan bruke ressursene mer effektivt ut mot innbyggerne, forteller enhetsleder i hjemmetjenesten, Marita Solheim.
Bilen og innbyggernes hjem er hjemmetjenestens arbeidsplass. De er innom basen sin for å bli oppdatert, hente medisiner, bilen og mobilen. Så er de klare for en variert arbeidshverdag med stell, observasjoner og medisinhåndtering. Og digital dokumentasjon.
Enkel tilgang
De ansatte i hjemmetjenesten er kledd i blå uniform og kjører rundt i biler med Skien kommunes logo på. Etter et besøk hos en pasient, må de dokumentere hva som er gjort og eventuelle nye vurderinger eller endringer som må tas tak i for god pasientoppfølging: gitte medisiner, utviklingen av et sår, matlyst, svimmelhet eller kognitiv utvikling. Denne dokumentasjonen gjør de i bilen, på mobiltelefonen.
På mobiltelefonen har de tilgang til journal, medisinliste og tiltaksplaner for hver enkelt pasient. Det er her de finner den nødvendige informasjonen for å gjøre jobben sin, og det er her de dokumenterer ny informasjon relevant for videre oppfølging av hver pasient. Mobiltelefonene er også koplet til alarmer for velferdsteknologi.
- Vi har innført en rekke digitale arbeidsprosesser. Det er en stor endring i måten vi jobber på, forteller Solheim.
Hva har dette å si for pasientene?
- At vi er digitale, betyr at vi kan oppdatere journal og sjekke opplysninger der og da. Oppfølgingen av pasientene blir mer riktig og effektiv. Før måtte vi bruke tid på å kjøre til basen og dokumentere der, eller vi måtte skrive ned informasjon vi trengte der ute på lapper eller i små notisbøker. Det var sårbart og tok tid bort fra pasientoppfølging.
Er det trygt å ha alt dette på mobiltelefonene?
-Det er så trygt som vi kan få det. Lapper og notisbøker var mindre sikkert og førte til dobbeltarbeid. Mobilene har koder, og tilgang til journal er passordsikret, avslutter enhetslederen.