Om oss og om vårt samarbeid

Innhold

Vi i Psykisk helse i Skien kommune jobber etter prinsipper for Hjelp som hjelper. 

I en hjelp som hjelper tjeneste har vi grunnleggende tro på menneskers ressurser. Hjelpen utformes i et likeverdig samarbeid mellom den som søker hjelp og den som gir hjelp, der begge bidrar. Felleskap og dialog preger hjelpen. Vi er opptatt av hva som har hendt med deg og hva som er viktig for deg.  

Vi som jobber her har ulike profesjoner, og ulik relevant kompetanse. For oss er det viktig å være gode lyttere og skape gode menneskemøter. Vi har fokus på frivillighet, åpenhet, likeverd, samarbeid og aktiv medvirkning i hjelpen vi gir.  

Tilbakemeldingsverktøy 

I tjenesten vår bruker vi verktøy for tilbakemeldinger. Dette hjelper oss med å sørge for at hjelpen vi gir passer for deg og bidrar til at du får det bedre. Samtidig hjelper tilbakemeldingene oss med å utvikle tjenestilbudet vårt. 

Gjennom tilbakemeldingsverktøyet kan vi se om hjelpen som blir gitt fører til bedring for den enkelte, og gir oss muligheter til å endre kurs underveis i behandlingen hvis hjelpen som blir gitt ikke er hjelpsom.  

Kort sagt trenger vi hjelp til å gi god hjelp, noe vi kan få gjennom tilbakemeldingsverktøyet.  

Endring og endringsarbeid  

Vi har et stort fokus på endringsarbeid. Endring krever vilje, innsats og forpliktelse, samt tålmodighet med deg selv. I vår tjeneste har vi en grunnleggende tro på mennesket iboende ressurser. Den som oppsøker hjelp, er den viktigste personen i din egen endringsprosess. Vi er opptatt av å ha fokus på det vi kan gjøre noe med. Et for stort fokus på ytre omstendigheter, har liten nytte i egen endringsprosess. Med ytre omstendigheter mener vi for eksempel andre menneskers handlinger, forventninger, meninger og ytringer. 

Forventninger 

Av oss kan du forvente at vi vil ditt beste og er din støttespiller gjennom hele oppfølgingsperioden. Vi følger jevnlig med på om det skjer en endring og får du det ikke bedre, så vil vi snakke om andre alternativer. Vi er opptatt av at du setter deg et personlig mål, som er i tråd med dine verdier. Vi vil hjelpe deg til å finne passende hjemmeoppgaver som går i retning av ditt mål. Vi vil høre hva slags forventninger du har til oss og vi vil være tydelig på hva vi forventer av deg.  Vi jobber mot at du skal bli din egen terapeut. Du kan forvente å bli lyttet til, forstått og respektert. Du skal få snakke om det som er viktig for deg.  

Av deg forventer vi at du kommer til tiden, gjør de oppgaver som vi har avtalt og gir oss dine tilbakemeldinger. Du er den viktigste personen i din endringsprosess, og terapeuten er en medvandrer, medmenneske og assistent i denne prosessen.    

Individuell jobbstøtte (IPS) 

For deg som har et ønske om jobb. 

Individuell jobbstøtte er et tilbud for deg med psykiske helseutfordringer som allerede er i behandling hos oss, og som ønsker hjelp til å finne lønnet jobb eller utdanning. For å få til dette, samarbeider din terapeut i Psykisk helse og Livsmestring, Nav og arbeidsgivere tett. Individuell jobbstøtte tar utgangspunkt i motivasjon, ønsker og kompetanse hos hver enkelt person. Vi samarbeider tett med deg for å nå dine mål. Det viktigste er å tørre å prøve, og at du ønsker deg en lønnet jobb. 

Vil du vite mer? 

Snakk med din terapeut om tilbudet, som så avtaler en uforpliktende samtale med jobbspesialist i Nav.

Til deg som står på venteliste

Når det nærmer seg oppstartsdato vil du bli kontaktet av en behandler hos oss på sms eller telefon. Her vil du få informasjon om tidspunkt, oppmøtested og hvem som er din terapeut.

Se gjerne på selvhjelpsmateriale i forkant av behandlingen.

Vår erfaring viser at om du i ventetiden arbeider med følgende spørsmål, har du større mulighet til raskere bedring, enn om du ikke gjør noe aktivt i ventetiden. 

  • Hva er viktig for deg? (eks familie, selvivaretagelse, jobb, venner og interesser) 
  • Hvorfor er dette viktig? 
  • Hva ønsker du at behandlingen skal bidra med i ditt liv? 
  • Om det som er vanskelig for deg nå ble bedre, hvordan ville det påvirke hverdagen din? Hva gjør du mer av? Hva gjør du mindre av? 
  • Hvor viktig er det for deg å få gjort noe med utfordringene du opplever nå? 
  • Hvis du får hjelp og støtte, hvor mye tror du på at du kan få det bedre? 
  • Hvor godt passer det akkurat nå å jobbe med deg selv for å få det bedre? 
  • Hvor klar er du for å jobbe med oppgaver og øvelser på egenhånd og mellom avtaler? 
  • Har du støtte i familie og/eller venner? 

Hva innebærer det å motta tjenester hos oss? 

  • Det er gratis å motta hjelp hos oss. 
  • Vi har åpent på dagtid. 
  • Kontakten med oss er frivillig. 
  • Tid til selvhjelp mellom avtaler og møter, må prioriteres. 
  • Regelmessig oppmøte har stor betydning for resultat og effekt. 
  • Dersom du uteblir uten å si ifra, eller regelmessig ikke møter til avtaler, vil saken din bli avsluttet. 

Til samarbeidspartnere 

Vi er et lavterskel behandlingstilbud og trenger ingen henvisning. Vi vil gjerne at de som ønsker hjelp hos oss tar direkte kontakt med oss i telefontiden. Dersom det er vanskelig å ringe selv, kan vi først snakke med deg som samarbeidsparter, og etter avtale ringe den som ønsker behandling. Vi ønsker selv å forespeile hva slags behandling vi gir, og har klare retningslinjer for varighet på våre tjenester. Det avhenger av resultatene i tilbakemeldingsverktøyene våre.  Hjemmesiden vår viser de aktuelle tilbudene vi har, og vi ønsker at du kan vise vedkommende denne siden, slik at den enkelte kan finne frem til hva som kan passe. Vi ønsker ikke doble behandlingsforløp i lavterskel, da det krever mye av den enkelte å jobbe med endringsarbeid.  

Deler av tjenesten er vedtaksbasert. Se mer under Psykisk helseteam.

Ofte stilte spørsmål

Det avhenger av hvilke tilbud den enkelte søker og hvor mange som søker. Det er derfor ulik ventetid i de ulike tilbudene. Grupper og assistert selvhjelp har kortere ventetid enn individuelle samtaler.  

Kursene våre er åpne og går hver måned. 

Tilbudene på Hermans hus har ikke ventetid. 

Drop-in samtaler er et nytt tilbud. Vi etterstreber å gi drop-in samtale inneværende uke på tirsdager og torsdager. Vi vil justere oss ut ifra etterspørsel i oppstartsperioden. 

Nei, vi vurderer ikke arbeidsevne. Vi kan gi en uttalelse om hva vi har jobbet sammen om og resultatene av dette samarbeidet med samtykke fra klienten.

Nei. Søknad om helse og omsorgstjenester behandles av Tjenestekontoret i Skien kommune. Se mer under informasjon om Psykisk helseteam.

Ta kontakt med oss på telefon om du har spørsmål. 

Vi kan sende en oppsummering av samarbeidet og resultatene arbeidet har gitt om den enkelte samtykker til dette. 

Til toppen