Kommunen får hvert år henvendelser om plagsomme måker, spesielt når måkeunger ramler ned fra hustak.
Foreldrene vil da forsøke å skremme bort folk og oppleves i den sammenheng som aggressive.
De fleste måkeartene har gått kraftig tilbake i antall og flere er klassifisert som nær truet (blant annet fiskemåke som er vanlig i byen). Det er derfor en høy terskel for å innvilge skadefelling.
Husk at måkene er fredet
Alle måkearter er nå fredet, og det er kun artene svartbak og gråmåke som kommunen kan gi fellingstillatelse på, se kapittel 3 i skadefellingsforskriften.
For uttak av alle andre måkearter må det søkes om fellingstillatelse fra statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Hvis det er helsemessige begrunnelser, vil søknaden også bli vurdert av Miljørettet helsevern.
Du kan forebygge for måkeplager
I mange tilfeller skyldes måkeplager at måker har unger/egg i nærheten eller at de blir matet. I den sammenhengen er det derfor viktig at forebyggende tiltak for å hindre hekking gjennomføres før hekkesesongen starter. (Det understrekes at det ikke er lov å fjerne reir).
Ofte skyldes også større ansamlinger av måker at det er spesiell tilgang på mat i området. Forebyggende tiltak i den sammenhengen er å fjerne eventuelle forekomster av mat som kan finnes i området. (Ofte knyttet opp til søppeldunker etc).
Se hva du kan gjøre for å unngå måkeproblemer.
I enkelte tilfeller der det er mulig har kommunens ettersøkspersonell flyttet ungene til mer egnede plasser der de ikke forstyrrer. Dette betinger imidlertid at foreldrene hele tiden kan følge med på hvor ungene flyttes.