To ganger i året arrangerer Skien kommune Pårørendeskolen i samarbeid med Siljan kommune og Skien demensforening.
Dette er et kurstilbud for pårørende til personer med demens.
Vårens kurs er nylig avsluttet og 35 deltakere var med på innholdsrike kurskvelder hvor de fikk informasjon og mulighet til å dele erfaringer.
- Kommunale omsorgstjenester til personer med demens - heldøgnsomsorg - dagaktiviteter - tilrettelegging i hjemmet
- Informasjon om Skien demensforening
- Ulike demenssykdommer - kartlegging og diagnostikk
- Kommunikasjon og samhandling med personer med demens
- Bankoppgaver når hukommelsen svikter - framtidsfullmakt og svindel
- Sorg, håp og mestring
Vi var med på den siste kurskvelden.

Tilrettelegging i hjemmet
Ergoterapeut Marianne Wergeland i Skien kommune, fortalte om hvordan vi kan tilrettelegge i hjemmet slik at det fungerer best mulig for en person med demenssykdom.
- Ved kognitiv svikt er det viktig med oversiktlige omgivelser slik at det er enkelt å bevege seg. Unngå overmøblering - flytt eller fjern møbler og tepper.
- Merk brytere, skuffer og skap slik at det blir enklere å finne ting. Orden og system i baderomsskap, kjøleskap og klesskap gjør det også enklere å finne fram det man trenger.
- Belysning som gjør det enkelt å se og orientere seg, komfyrvakt og timere er også eksempler på tilrettelegging.
- Hjelpemidler skal være løsninger som fremmer aktivitet og deltakelse. Hvilket behov skal dekkes?
- Noen hjelpemidler kan man låne av hjelpemiddelsentralen uten å søke - for eksempel dusjkrakker og rullatorer.
- Mens andre hjelpemidler må man søke om, for eksempel kalenderklokke.
Bankoppgaver når hukommelsen svikter
Bankrådgiverne Stein Erik Amlie og Isabell Tangerud fortalte om hvordan man setter opp en fremtidsfullmakt og hvordan den fungerer. De snakket også om ulike typer svindel og hva man skal være oppmerksom på for å unngå det.
Sorg, håp og mestring
Hvordan håndtere livet når det endres brått? Det er lov til å kjenne på alle følelser som pårørende, sa sokneprest Synnøve Skree Skjeldal.
-Det har vært veldig fint å være samlet i en gruppe, og nyttig med erfaringsutveksling med de andre deltakere. Jeg synes det var spesielt nyttig å lære om ulik typer demens - da fikk jeg en forståelse av hva som skjer i hjernen hos de som har demens. Det var også nyttig å høre om hvordan vi skal kommunisere med den som har demens - blant annet ved å ta siste ordet. Det har jeg allerede prøvd ut, forteller en av deltakerne.


Pårørendeskolen
Skien kommune har arrangert kurs for pårørende hvert år i mange år, men etter koronapandemien, har vi arrangert kurskveldene to ganger i året - vår og høst
På hvert kurs er det plass til inntil 40 kursdeltagere, og kurset blir fulltegnet hver gang. Vi har allerede begynt å ta imot påmeldinger til høstens kurs.
-Mange pårørende gjør allerede en utrolig god jobb i både å tilrettelegge for aktivitet og deltagelse for den demenssyke, men de synes likevel det er godt å få en bekreftelse på at de gjør ting “riktig”, forteller Vigdis Aaltvedt.
Pårørendeskole for pårørende til personer med demens er en satsning fra Helsedirektoratets side, og er nevnt i “Demensplan 2025” som et tiltak rettet mot nettopp pårørende. Kommunene kan søke Helsedirektoratet om tilskuddsmidler til gjennomføring av kurset. Veldig mange kommuner arrangerer kurset, enten alene, eller som et interkommunalt tilbud, som gjerne er aktuelt for mindre kommuner.
Høstens kurs blir gjennomført i oktober. Les mer

Slik jobber vi med demens i Skien kommune
Vi ønsker vi å nå ut med relevant informasjon til flest mulig gjennom Pårørendeskolen, som er et kurstilbud til pårørende, nære venner eller gode naboer av den demenssyke. Vi samarbeider med Skien demensforening om “demensvennlig samfunn”. Dette er en opplæringspakke som tilbys lokalt næringsliv, slik at butikkansatte, drosjesjåfører m.fl. vet hvordan de best kan møte og hjelpe en person med demens slik at vedkommende mestrer å handle i butikken, mestrer å ta drosje osv.
I Skien kommune har vi et demensteam, som mottar henvisninger fra fastleger og hjemmetjenesten i de tilfellene hvor det er mistanke om en kognitiv svikt, eller der hvor det foreligger en utvikling i en allerede kjent demenssykdom. Demensteamet kartlegger den kognitive svikten og hvordan den påvirker mulighetene til å klare seg i dagliglivet. På den måten kan vi sette inn hjelp og tjenester som passer den enkelte. I tillegg synes ofte pårørende det er fint å få informasjon som gjelder spesielt for den enkelte når demensteamet er på kartleggingsbesøk.
Aktuelle tjenester vi kan tilby kan være dagaktivitetstilbud eller hjemmetjeneste, alt etter type behov for hjelp og bistand. Hvis demenssykdommen utvikler seg og gjør at det blir for vanskelig å bo i eget hjem, tilbyr kommunen plass i et av bokollektivene for personer med demens, eventuelt en plass i ett av sykehjemmene.
Les mer om demensoppfølging i Skien kommune.
Et godt liv hele livet
Et godt liv handler ofte om å fortsette med det du trives med i dag, du må bare planlegge litt. Vi har samlet informasjon og tips om hva du kan gjøre for å få et godt liv i Skien. Målet er at den skal fungere for deg i alle livsfaser.
Les mer om hvordan du kan planlegge for et godt liv i Skien.