– Fellesskap og glede på tvers av generasjoner.
Korps og orkester er i vinden som aldri før, og samler mennesker i alle aldre og samfunnsgrupper. Bjørn Claussen (82) og Christine Vollen Heimholt (23), trekker begge fram tilhørigheten, gleden og fellesskapet, som det mest verdifulle aspektet med korpslivet.
Valgte bort fotball, og har aldri angret
For Bjørn Claussen er musikken en livslang kjærlighet og interesse. Som åtteåring var han gammel nok til å bli tatt opp Skiens Skolemusikk, senere ble det Skiens ungdomskorps (nå Skien Jantisjar), og han har siden vært innom en rekke ulike korps og orkestre. I dag har han slått seg til ro i Suoni Salongorkester.
Bjørn spiller kornett, et instrument han tidlig følte seg fortrolig med, og som han har spilt sammenhengende siden den gang. Han husker godt oppstarten i Skiens Skolemusikk.
- Vi var tre gutter på samme alder som starta opp sammen, og ble der til vi var 18-19 år. Jeg ble veldig interessert, og på den tiden øvde jeg to timer hver dag. Det gjør jeg ikke nå altså, sier Bjørn med en latter.
I en periode spilte Bjørn også fotball i Odd junior. Men da fotballtreninga krasjet med korpsøvingen, måtte han velge, og han har aldri angret på at valget falt på nettopp musikken.

Bjørn viet hele sitt yrkesliv til trygdeetaten, blant annet 26 år som trygdesjef i Siljan, men på fritiden var det musikken som gjaldt. I en periode på 10 år praktiserte han både som utøver og dirigent for Skiens Skolemusikk. Hele Claussen-familien var innviet i korpslivet.
- Kona min var musikklærer, og våre to gutter spilte i korps. Da var det jo ikke noe problem, for da gjorde vi det sammen. Det var øvelser, det var konserter og det var reiser, forteller Bjørn.
Samholdet og fellesskapet gjennom musikken og de mange reisene har gitt Bjørn venner for livet. Mange av reisene på denne tiden var til Skiens vennskapsby Thisted.
- Disse to korpsene besøkte hverandre årlig. Det var artig, og vi fikk mange gode venner. Dirigenten fra Thisted har jeg fremdeles telefonkontakt med, og de besøkte oss ofte her i Skien, forteller Bjørn.
Fant trygghet i korpset
Christine Vollen Heimholt beskriver seg selv som en usikker, liten jente, da hun for første gang ble introdusert for Gjerpen skolekorps i 4. klasse.
- Jeg starta på grunn av det sosiale og ønsket om å finne en interesse. Ganske fort fant jeg gleden i musikken. Vi var et fellesskap som utviklet noe sammen. Det å mestre noe, og ha alle de menneskene rundt meg, har gjort meg til den jeg er. Jeg er blitt sterkere og tryggere på meg selv, og vet at jeg alltid har noen i ryggen, sier Christine.
Hun hadde da prøvd seg på flere fritidsaktiviteter, blant annet fotball, turn og ballett, men følte seg ikke hjemme noen steder.
- Stefaren min spilte i korps, og moren min hadde også spilt i korps, så de pushet nok litt. Jeg var veldig stolt da jeg jeg fikk ta med meg valthornet hjem, og kjente straks på at dette var noe som kunne vare, sier Christine.

Da Christine var 14 ble hun tatt opp i Suoni, selv om hun egentlig var litt for ung. Det synes hun var stort. I Suoni er det folk i alle aldre.
- Man trenger ikke noe annet enn korpset og musikken for å bli godt kjent. Mange av de jeg har spilt sammen med har blitt gode venner, og mange er bare korpsvenner. Men tilknytningene holder livet ut. Det er en veldig god følelse, sier hun, og legger til at det også finnes utfordrende sider ved å spille i korps.
- Du må legge inn mye selv, ikke bare på den ene øvelsen i uka. Ideelt sett burde man øve hver dag, og dette tar mye tid fra andre aktiviteter. Følelsen av å ikke mestre kan også være utfordrende. Det hender at det blir noen sure miner når man ikke får til et stykke, men det går alltid fort over. Folk er jo engasjerte, og vil at du skal gjøre det bra.
Christine har spilt både på Gaustadtoppen og i Spanias gater, men det største øyeblikket en påskekonsert i Skien kirke.
- Det var under en spesielt vakker sang, som Øyvind Strand, har komponert. Da kom både klumpen i halsen og tårene i øynene. Selv om vi satt både trangt og ukomfortabelt, drømte jeg meg bort, og innså at dette er noe jeg er veldig glad i, og aldri vil gi slipp på, avslutter hun.
Noen fakta om korps:
- Norges Musikkorps Forbund hadde pr. 1. januar 2025 61 125 medlemmer fordelt på 1 596 korps.
- I voksen- og ungdomskorps har medlemstallet økt med 16,6 % de siste 10 årene.
- I følge SSB er var korps eller jantisjarorkester den mest populære aktiviteten blant de som synger eller spiller musikk.
- I Musikantundersøkelsen 2023 sier 75% av ungdommene at det viktigste ved å delta i korps er å være sammen med venner.
- To av tre svarer at de har det bedre når de er i korpset enn generelt i livet.
Skien har 7 skolekorps. - Korps består av disse instrumentene: Fløyte, obo, klarinett, saksofon, fagott, horn, kornett/trompet, trombone, baryton, tuba og slagverk.